2022 – 2026
Αστυνομία Κύπρου
Στα πλαίσια της Συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου, με στόχο την τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία για την ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση και αναβάθμιση διαφόρων διαδικασιών της Αστυνομίας Κύπρου, οι δύο οργανισμοί προχώρησαν σε ερευνητική συνεργασία για τη περίοδο 2022-2026.
Στόχος της συνεργασίας είναι η υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που θα βελτιστοποιήσουν υπηρεσίες της Αστυνομίας ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών και μελών της, ψηφιακές λύσεις όπου έχουν ήδη αναγνωριστεί και ανήκουν στο εύρος τεχνογνωσίας του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μετά από προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Αστυνομίας Κύπρου, έχει καθοριστεί το έργο DigiPol που αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της Αστυνομίας και χρηματοδοτείται μέσω του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2026 (Άξονας 4: Προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Τμήμα 4.2: Προαγωγή ηλεκτρονικής διακυβέρμησης, Μεταρρύθμιση 3: Ψηφιοποίηση των διαδικασιών DIGIPOL της Αστυνομίας).
Συγκεκριμένα το έργο αφορά (α) την ψηφιοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων διαδικασιών λειτουργίας της Αστυνομίας Κύπρου, όπου (β) υπάρχουσες υπηρεσίες θα αναλυθούν και θα υλοποιηθούν διαδικτυακά, με την διερεύνηση τεχνικών μεθόδων, (γ) για την άμεση εξυπηρέτηση χρηστών του έργου σε πραγματικό χρόνο, μέσω της πλατφόρμας χειρισμού τους, αλλά και την (δ) ανάπτυξη αλγορίθμων ανάλυσης δεδομένων που προκύπτουν από την δημιουργία της πλατφόρμας. Τα παραπάνω αποτελούν ανάγκες κρίσιμης σημασίας λόγω της επιτακτικής ανάγκης μετάβασης των διαδικασιών σε ψηφιοποιημένες λύσεις, για εξασφάλιση αποδοτικότερης εξυπηρέτησης πολιτών και μελών του προσωπικού της Αστυνομίας.
Το ΚΟΙΟΣ έχει αναλάβει καθήκοντα τεχνικού υπεύθυνου για το έργο DigiPol καθώς και την εκπόνηση ερευνητικού έργου που αφορά την κατασκευή του τεχνικού περιγράμματος του έργου αλλά και την δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του ολοκληρωμένου συστήματος. Σκοπός του έργου είναι να σχεδιαστεί ένα σύστημα το οποίο να επιτρέπει στη συλλογή δεδομένων και την ποσοτικοποίηση μέτρων απόδοσης για την εντόπιση τομέων βελτίωσης μέσω εξειδικευμένων μεθόδων ανάλυσης δεδομένων. Σε ερευνητικό επίπεδο θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων μέσα από τις οποίες μπορούν να προκύψουν τόσο προτάσεις βελτίωσης σε σχέση με την υλοποίηση της πλατφόρμας DigiPol, όσο και προτάσεις που αφορούν γενικότερα την βελτίωση των υπηρεσιών της αστυνομίας Κύπρου προς το κοινό.
Τέλος, η υφιστάμενη συνεργασία έχει ως στόχο στη συμβολή και στη βελτίωση της λειτουργίας της Αστυνομίας Κύπρου, αλλά και την ψηφιακή μετάβαση των έργων Αστυνομίας, μέσω της συμμετοχής των πολιτών στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έτσι, το σύστημα θα εξυπηρετεί και τους τελικούς χρήστες, αλλά και τις εσωτερικές ανάγκες της Αστυνομίας, που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αναβάθμισή τους, με στόχο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.
Οι δραστηριότητες που έχει αναλάβει περιγράφονται σε λεπτομέρεια στα πακέτα εργασίας που ακολουθούν.